Τα τελευταία χρόνια που η διατροφή και η άσκηση κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητά μας και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος μας, όλοι ψάχνουν τους τέλειους τρόπους για να χάσουν...
βάρος ή να διατηρήσουν τα ήδη απολεσθέντα. Ειδικά αυτή την εποχή που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Είναι συχνό φαινόμενο για την πλειονότητα των ατόμων που ασχολούνται με την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους τους να ψάχνουν τις μαγικές λύσεις που θα διευκολύνουν την προσπάθεια τους ή και θα λύσουν το πρόβλημα χωρίς καθόλου προσωπικό κόπο. Δυστυχώς όμως μαγικές τροφές με τέτοια ισχυρή αποτελεσματικότητα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που διεκδικούν τον τίτλο των ‘λιποδιαλυτών’ σύμφωνα με κάποιους, είναι τα παρακάτω Καφές: Το εν λόγω ρόφημα λέγεται ότι έχει την ικανότητα να επιταχύνει το μεταβολισμό και κατ’ επέκταση να προωθήσει τη λιπόλυση. Με βάση αυτό, οι περισσότερες αντικυτταριδικές κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν στα συστατικά τους απαραιτήτως καφεΐνη. Όμως, η μεταβολική αυτή επίδραση του καφέ γίνεται αξιολογήσιμη σε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό στη μέση κατανάλωση που κάνει ο καθένας από μας καθημερινά. Επίσης, οι μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Πράσινο τσάι: Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι έχει αποτελέσματα στη μείωση του λίπους και κατ’ επέκταση του βάρους. Μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται κατεχίνες και εμπεριέχονται στο τσάι, λέγεται ότι έχουν κάποια θετική επίδραση στο μεταβολισμό. Όμως, πρόσφατη μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα αποφαίνεται ότι τα οφέλη αυτά παραμένουν σε ένα μέτριο επίπεδο και σε κάθε περίπτωση για να γίνουν εμφανή πρέπει να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες. Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια: Έχει γίνει ‘κανόνας’ πια για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει προσπάθεια απώλειας βάρους να καταναλώνει αυτά τα δύο φρούτα για να ‘κάψει’ το λίπος, όπως λέγεται. Όμως, κανένα από τα δύο δεν έχει τη μαγική ικανότητα να καίει το λίπος. Διαθέτουν, παρόλα αυτά, και τα δύο αρκετά μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που καθυστερούν τη διέλευση των τροφών από τον γαστρεντερικό σωλήνα και ενισχύουν τον κορεσμό. Με απλά λόγια, καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα από κάποιο από τα δύο πριν το γεύμα, ενισχύεται το αίσθημα πληρότητας με λιγότερη ποσότητα φαγητού. Προϊόντα ολικής αλέσεως: Οι έρευνες έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι τα προϊόντα από μη επεξεργασμένα δημητριακά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη μείωση του λίπους, ειδικά στην κοιλιακή χώρα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει επειδή τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν κάποια λιπολυτική δράση αλλά επειδή, όπως και τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι, μακροπρόθεσμα φαίνεται να βοηθούν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Πιπεριές, πικάντικα τρόφιμα: Η καψαϊκίνη είναι ουσία που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές και λέγεται ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, να προωθήσει τη λιπόλυση και να μειώσει το αίσθημα της όρεξης όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Αντίστοιχες ιδιότητες αποδίδουν κάποιοι γενικότερα στα πικάντικα τρόφιμα. Όμως, απ’ ότι φαίνεται από τη στατιστική ανάλυση των ερευνών, οι όποιες επιδράσεις είναι σε μικρή κλίμακα και διαρκούν για περιορισμένο διάστημα. Η όποια σημαντική επίδραση περιορίζεται στο ότι ένα καυτερό γεύμα είναι δύσκολο να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες και άρα το άτομο τείνει να καταναλώσει λιγότερες θερμίδες. Σπαράγγια: Πρόκειται για σχετικά πρόσφατη μόδα που ξεκίνησε από το Hollywood, όπου διάφοροι ειδήμονες και μη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αποτελεσματικότητά τους. Όμως, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με αυτά τα -πλούσια σε βιταμίνη C, φώσφορο και αντιοξειδωτικά- λαχανικά είναι ότι χάρις στην ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης (είδος προβιοτικού) προωθείται η καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και κατ’ επέκταση η ελάττωση του ‘φούσκωματος’, ενώ βοηθούν και στη διούρηση. Όπως γίνεται κατανοητό, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Κάποια απ’ αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν μια μικρή συμβολή (της τάξεως του 1%) στην ενίσχυση της μεταβολικής λειτουργίας αλλά το αποτέλεσμά τους δεν είναι σε τέτοια έκταση ώστε να παρέχει αυτόματα τη λύση. Η μόνο σωστή διέξοδος είναι να ακούσουμε τις ανάγκες του σώματός μας, να τις αξιολογήσουμε σωστά και να υιοθετήσουμε το κατάλληλο για εμάς πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. ysterografa.gr
Via
βάρος ή να διατηρήσουν τα ήδη απολεσθέντα. Ειδικά αυτή την εποχή που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Είναι συχνό φαινόμενο για την πλειονότητα των ατόμων που ασχολούνται με την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους τους να ψάχνουν τις μαγικές λύσεις που θα διευκολύνουν την προσπάθεια τους ή και θα λύσουν το πρόβλημα χωρίς καθόλου προσωπικό κόπο. Δυστυχώς όμως μαγικές τροφές με τέτοια ισχυρή αποτελεσματικότητα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που διεκδικούν τον τίτλο των ‘λιποδιαλυτών’ σύμφωνα με κάποιους, είναι τα παρακάτω Καφές: Το εν λόγω ρόφημα λέγεται ότι έχει την ικανότητα να επιταχύνει το μεταβολισμό και κατ’ επέκταση να προωθήσει τη λιπόλυση. Με βάση αυτό, οι περισσότερες αντικυτταριδικές κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν στα συστατικά τους απαραιτήτως καφεΐνη. Όμως, η μεταβολική αυτή επίδραση του καφέ γίνεται αξιολογήσιμη σε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό στη μέση κατανάλωση που κάνει ο καθένας από μας καθημερινά. Επίσης, οι μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Πράσινο τσάι: Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το πράσινο τσάι έχει αποτελέσματα στη μείωση του λίπους και κατ’ επέκταση του βάρους. Μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται κατεχίνες και εμπεριέχονται στο τσάι, λέγεται ότι έχουν κάποια θετική επίδραση στο μεταβολισμό. Όμως, πρόσφατη μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα αποφαίνεται ότι τα οφέλη αυτά παραμένουν σε ένα μέτριο επίπεδο και σε κάθε περίπτωση για να γίνουν εμφανή πρέπει να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες. Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια: Έχει γίνει ‘κανόνας’ πια για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει προσπάθεια απώλειας βάρους να καταναλώνει αυτά τα δύο φρούτα για να ‘κάψει’ το λίπος, όπως λέγεται. Όμως, κανένα από τα δύο δεν έχει τη μαγική ικανότητα να καίει το λίπος. Διαθέτουν, παρόλα αυτά, και τα δύο αρκετά μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που καθυστερούν τη διέλευση των τροφών από τον γαστρεντερικό σωλήνα και ενισχύουν τον κορεσμό. Με απλά λόγια, καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα από κάποιο από τα δύο πριν το γεύμα, ενισχύεται το αίσθημα πληρότητας με λιγότερη ποσότητα φαγητού. Προϊόντα ολικής αλέσεως: Οι έρευνες έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι τα προϊόντα από μη επεξεργασμένα δημητριακά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη μείωση του λίπους, ειδικά στην κοιλιακή χώρα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει επειδή τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν κάποια λιπολυτική δράση αλλά επειδή, όπως και τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι, μακροπρόθεσμα φαίνεται να βοηθούν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Πιπεριές, πικάντικα τρόφιμα: Η καψαϊκίνη είναι ουσία που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές και λέγεται ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, να προωθήσει τη λιπόλυση και να μειώσει το αίσθημα της όρεξης όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Αντίστοιχες ιδιότητες αποδίδουν κάποιοι γενικότερα στα πικάντικα τρόφιμα. Όμως, απ’ ότι φαίνεται από τη στατιστική ανάλυση των ερευνών, οι όποιες επιδράσεις είναι σε μικρή κλίμακα και διαρκούν για περιορισμένο διάστημα. Η όποια σημαντική επίδραση περιορίζεται στο ότι ένα καυτερό γεύμα είναι δύσκολο να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες και άρα το άτομο τείνει να καταναλώσει λιγότερες θερμίδες. Σπαράγγια: Πρόκειται για σχετικά πρόσφατη μόδα που ξεκίνησε από το Hollywood, όπου διάφοροι ειδήμονες και μη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αποτελεσματικότητά τους. Όμως, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με αυτά τα -πλούσια σε βιταμίνη C, φώσφορο και αντιοξειδωτικά- λαχανικά είναι ότι χάρις στην ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης (είδος προβιοτικού) προωθείται η καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και κατ’ επέκταση η ελάττωση του ‘φούσκωματος’, ενώ βοηθούν και στη διούρηση. Όπως γίνεται κατανοητό, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Κάποια απ’ αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν μια μικρή συμβολή (της τάξεως του 1%) στην ενίσχυση της μεταβολικής λειτουργίας αλλά το αποτέλεσμά τους δεν είναι σε τέτοια έκταση ώστε να παρέχει αυτόματα τη λύση. Η μόνο σωστή διέξοδος είναι να ακούσουμε τις ανάγκες του σώματός μας, να τις αξιολογήσουμε σωστά και να υιοθετήσουμε το κατάλληλο για εμάς πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. ysterografa.gr
Via
from adieXodos.gr http://ift.tt/1TWUAS6
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου