Είναι σίγουρα το φαγητό που θα φάνε και οι μικροί και οι μεγάλοι. Είναι πλούσιο στην όψη και βέβαια πολύ γευστικό... Υλικά 1 πακέτο, ή 500 γραμ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, (ή Νο. 5) 1 κουτ. σούπας
βούτυρο, ή φυτίνη Για τη σάλτσα κιμά 400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς 200 γραμ. χοιρινός κιμάς φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα, ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί 1 πρέζα ζάχαρη κουτ. γλυκού κανέλα κουτ. γλυκού μπαχάρι κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κρασοπότηρο νερό, ή γάλα Για την μπεσαμέλ 1½ λίτρο φρέσκο γάλα 12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι 5 κουτ. σούπας βούτυρο, ή φυτίνη 5 αυγά κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά. Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
Τελειώνουμε με το νερό, ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του. Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι,
προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι. Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός). Σ᾿ ένα λαδωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα ⅔ απ᾿ τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.
Via
βούτυρο, ή φυτίνη Για τη σάλτσα κιμά 400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς 200 γραμ. χοιρινός κιμάς φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα, ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί 1 πρέζα ζάχαρη κουτ. γλυκού κανέλα κουτ. γλυκού μπαχάρι κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κρασοπότηρο νερό, ή γάλα Για την μπεσαμέλ 1½ λίτρο φρέσκο γάλα 12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι 5 κουτ. σούπας βούτυρο, ή φυτίνη 5 αυγά κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά. Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
Τελειώνουμε με το νερό, ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του. Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι,
προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι. Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός). Σ᾿ ένα λαδωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα ⅔ απ᾿ τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.
Via
from adieXodos.gr http://ift.tt/2dcXkf4
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου