Μελέτη του οργανισμού CancerResearchUK αναφέρει ότι οι άνδρες έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου, ο οποίος προσβάλλει και τα δύο φύλα, ενώ έχουν επίσης 70% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν
από αυτό.
Ποιες είναι οι κυριότερες μορφές καρκίνου που προσβάλλουν τους άνδρες και πως μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα; Το click@Life σας παραθέτει τις 5 πιο κοινές μορφές ανδρικού καρκίνου και τους «οιωνούς» που τις προδίδουν.
Προστάτης
Συνήθως δεν υπάρχουν πρώτα σημάδια που να προειδοποιούν για καρκίνο του προστάτη. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν όντως πάσχετε από αυτή τη μορφή καρκίνου είναι η δακτυλική εξέταση σε πρώτη φάση, ενώ ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί να κρίνει εάν πρόκειται για υποψία καρκίνου με υψηλά επίπεδα PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο).
Ωστόσο ορισμένα προβλήματα ούρησης, όπως είναι η συχνοουρία, η αργή ροή, η ατελής κένωση κλπ, μπορεί να σχετίζονται με τη διεύρυνση του προστάτη ή τη στένωση της ουρήθρας.
Για την πιο έγκυρη και εμπεριστατωμένη διάγνωση χρειάζεται βιοψία, η οποία θα δείξει εάν τα επίπεδα PSA είναι υψηλά ή παρουσιάζουν ανορθόδοξες αλλαγές. Ο καρκίνος του προστάτη βέβαια αναπτύσσεται αλλά καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μία εξέταση.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν «καρκίνο των πνευμόνων» για τους άνδρες, ο συχνός και επίμονος βήχας ή εκείνος ο βήχας που συνοδεύεται και με έκκριση αίματος, είναι κοινός σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, ο μόνιμος πόνος στο στήθος αποτελεί άλλον έναν οιωνό που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας.
Σε περίπτωση πνευμονίας ωστόσο τα πράγματα γίνονται λίγο δυσδιάκριτα. Στις ακτινογραφίες και η πνευμονία και ο όγκος φαίνονται «λευκοί», κάτι που μπορεί ενδεχομένως να παρερμηνευτεί. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η πνευμονία είναι ιάσιμη, για αυτό το λόγο πρέπει να επαναλάβετε τις εξετάσεις μετά από διάστημα 4-6 εβδομάδων. Η βιοψία είναι αυτή που θα δείξει με βεβαιότητα εάν όντως πρόκειται για καρκίνο των πνευμόνων.
Καρκίνος παχέος εντέρου
Ένα από τα πιο ηχηρά σημάδια, ότι ίσως πάσχετε από καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το αίμα στα κόπρανα. Αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και αν εμφανιστεί μόνο μια φορά.
Ενδεχομένως να πρόκειται για διαρροή του αίματος λόγω προκαρκινικού πολύποδα, αλλά η αιμορραγία είναι η μόνη έγκαιρη προειδοποίησης που θα λάβετε. Ωστόσο στους άντρες κάτω των 50 ετών η αιμορραγία ίσως αφορά σε αιμορροΐδες, εκκολπωμάτωση, κολίτιδα, ή κάποιο ασυνήθιστο αιμοφόρο αγγείο.
Όποια και αν είναι η περίπτωση μην το αγνοήστε. Μία κολονοσκοπική εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας να κάνειτην καλύτερη δυνατή διάγνωση και να αποφανθεί εάν και κατά πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.
Ένα από τα πρώιμα σημεία του καρκίνου της κύστης είναι το αίμα στα ούρα, το οποίο θα πρέπει να ελέγχετε διεξοδικά. Σε περίπτωση που είστε κάτω από 60 ετών συνήθως αυτό είναι ένδειξη για πέτρες στα νεφρά.
Ο καρκίνος στην ουροδόχο κύστη είναι από εκείνες τις μορφές που αν διαγνωστεί νωρίς μπορεί να γιατρευτεί άμεσα.
Απ’ την άλλη πλευρά βέβαια μία υπερδραστήρια ουροδόχος κύστης ή η επώδυνη ούρηση μπορεί απλά να αφορούν σε κάποια μόλυνση και όχι σε καρκίνο. Ένα τεστ ούρων είναι ένα πρώτο βήμα για να διαγνώσει ο γιατρός σας εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.
Λέμφωμα
Στην περίπτωση του λεμφώματος αυτό που μπορεί να προδώσει την ασθένεια είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, στη μασχάλη, ή στη βουβωνική χώρα.
Αν το πρήξιμο δεν υποχωρήσει σε μία εβδομάδα καλό θα είναι να το ελέγξετε. Επίσης, εάν για ανεξήγητους λόγους χάνετε βάρος για περισσότερο από 1 ή 2 μήνες, νιώθετε πόνο στην περιοχή του υπάρχει το πρήξιμο ειδικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ, και παρατηρήσετε έναν γενικευμένο κνησμό ή κάποιο οίδημα (χωρίς εξάνθημα), η καλύτερη λύση είναι μία επίσκεψη στον γιατρό σας.
Ενδέχεται βέβαια να πρόκειται για μία απλή μόλυνση αλλά καλύτερα να είστε σίγουροι. Μια εξέταση αίματος μπορεί κάτι να δείξει αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η ιδανική εξέταση είναι η βιοψία.
..
.. ...
--> ..
Δωρεάν αγγελίες . Κάνε κλικ στην εικόνα και ξεκίνα τώρα!
Αδιέξοδος στην ενημέρωση ?
from adieXodos.gr http://ift.tt/2g1uAp3
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου