Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νιγηρία: Στην μαρτυρική πόλη Μπάγκα ο πρόεδρος Τζόναθαν


Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν επισκέφθηκε τη μαρτυρική πόλη Μπάγκα, ένα ψαροχώρι στις όχθες της λίμνης Τσαντ, το οποίο την 3η Ιανουαρίου δέχτηκε…



επίθεση από τους ισλαμιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες κάτοικοι της κοινότητας αυτής σκοτώθηκαν στην επίθεση. Πήγα (…) να επισκεφθώ τις κοινότητες που αποδεκατίστηκαν από τις ωμότητες της Μπόκο Χαράμ", είπε ο Τζόναθαν, προσθέτοντας: "Ήθελα απλώς να δω την κατάσταση εγώ ο ίδιος".



Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο στη βορειοανατολική Νιγηρία. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την Μπάγκα το περασμένο Σάββατο.



Την ίδια ώρα ωστόσο, δύο βόμβες εξερράγησαν ταυτόχρονα σε μια άλλη πόλη της κεντρικής Νιγηρίας, την Τζος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε έναν λεωφορειακό σταθμό και απέναντι από το πανεπιστήμιο της πόλης αυτής. Ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη από την οδό Μπάουτσι, απέναντι από το πανεπιστήμιο και άλλη μια από τον σταθμό" είπε ένας πλανόδιος πωλητής εφημερίδων που βρισκόταν κοντά στο σημείο και μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.



Σύμφωνα με τον στρατό και με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές.



Μία επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε νωρίτερα και στην κοινότητα Μπίου, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Ένας δεύτερος καμικάζι σκοτώθηκε πριν προλάβει να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.



Ο Μπαμπαγκάνα Κιάρι, μέλος των μονάδων αυτοάμυνας της Μπίου, είπε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και τρεις γυναίκες ενώ "πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν".



Οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας έφτασαν ταυτόχρονα στον λεωφορειακό σταθμό του Τάσαρ Γκάντου όπου ο ένας πυροδότησε τη βόμβα του εν μέσω των ταξιδιωτών και των πλανόδιων πωλητών. Σύμφωνα με τον Κιάρι, ήταν μεταμφιεσμένοι σε εμπόρους και υποτίθεται ότι θα επιβιβάζονταν σε ένα λεωφορείο αφού ολοκλήρωσαν τις δοσοληψίες τους στην αγορά της πόλης. Στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δεύτερο επίδοξο βομβιστή πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.



Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί από στρατιώτες και μέλη των ομάδων αυτοάμυνας που περιμένουν την άφιξη μιας ομάδας πυροτεχνουργών για να εξουδετερώσουν τη βόμβα. Το πτώμα του δεύτερου βομβιστή "κείτεται ακόμη στο χώμα, με τα εκρηκτικά επάνω του".



Via



www.adieX odos.gr






















from adieXodos.gr http://ift.tt/1Ew3rU4

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου