Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Οι πόνοι στα άκρα ενός παιδιού μπορεί να κρύβουν κινδύνους

Δυστυχώς - αν και σπάνια - τέτοιοι πόνοι στα άκρα του παιδιού, υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό... Τόσο εμείς οι γιατροί - όσο και οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, και να μην αποδίδουν κάθε πόνο "σε αθώα αίτια". Αφορά παιδιά 3-12 ετών. Εμφανίζονται ξαφνικά.
Έχουν μικρή διάρκεια (λίγα λεπτά). Επαναλαμβάνονται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Η εντόπιση του πόνου είναι τις περισσότερες φορές διαφορετική από προσβολή σε προσβολή (δηλαδή δείχνουν διαφορετικά σημεία να πονούν). Ο πόνος δεν εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο των άκρων, αλλά απλώνεται. Συνήθως παραπονιέται για τον μηρό (μπούτι) ή την κνήμη (καλάμι). Σπάνια πονάει όλο το πόδι. Οι πόνοι έρχονται το απόγευμα ή τις βραδινές ώρες. Και μερικές φορές, ξυπνούν το παιδί. Πότε πρέπει να ανησυχήσω; Δυστυχώς - αν και σπάνια - τέτοιοι πόνοι στα άκρα του παιδιού, υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Τόσο εμείς οι γιατροί - όσο και οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, και να μην αποδίδουν κάθε πόνο "σε αθώα αίτια". Προσοχή - λοιπόν - στις περιπτώσεις που ο πόνος (δεν είναι όπως είπαμε ασαφής - σε απροσδιόριστο σημείο) αλλά εντελώς καθορισμένος. Δηλαδή το παιδί - δεν πιάνει απλά το χέρι, ή πόδι που πονά, αλλά δείχνει με απολυτή ακρίβεια το σημείο πόνου. Σε τέτοιες - έστω και αμφίβολες περιπτώσεις, μια ακτινογραφία (και των δυο άκρων - προσοχή όχι μόνον του χεριού ή ποδιού που πονά) και μια εξέταση αίματος - είναι απόλυτα απαραίτητη. Πηγή

Via

www.adieXodos.gr




from adieXodos.gr http://ift.tt/2mXa7WE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου