Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

21 υπέροχα μέρη στο κόσμο που κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό!

21 πανέμορφα μέρη στον κόσμο, εκπληκτικά τοπία , ιστορικές πόλεις, αχανείς έρημοι και εθνικά πάρκα που όμως κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό..

Καλό θα είναι, αν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε ένα από αυτά τα μέρη, να το κάνετε σχετικά σύντομα γιατί όπως όλα δείχνουν δεν θα
υπάρχουν σε λίγο καιρό!

Κάθε ένα από αυτά τα εντυπωσιακά μέρη στη Γη εξαφανίζονται σιγά σιγά, είτε λόγω του κλίματος είτε εξαιτίας πολιτικών αλλαγών. Μερικές φορές ακόμη και αυτή η τεράστια δημοτικότητα ενός προορισμού, μπορεί να οδηγήσει στη καταστροφή του.

Ρίξτε τους λοιπόν μια ματιά και αποφασίστε το, πριν να είναι πολύ αργά..

1. Τουβαλού Τα Τουβαλού είναι μια σειρά από μικροσκοπικά νησιά στο Νότιο Ειρηνικό . Είναι η τέταρτη μικρότερη χώρα στη Γη , καθώς επίσης και μια από τις χαμηλότερες. Είναι μόλις λίγα εκατοστά πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και με μια άνοδο της στάθμης των υδάτων θα μπορούσε να εξαφανιστεί.

2. Boeng Yak Loum , Καμπότζη Αυτή η στρογγυλή λίμνη στη ζούγκλα της βορειοανατολικής Καμπότζης θεωρείται ιερή από τους ντόπιους . Οι επισκέπτες πληρώνουν για να τη δουν από κοντά ένα ποσό που δεν ξεπερνά το ένα δολάριο. Δυστυχώς όμως, η τοπική κυβέρνηση εξετάζει την «αξιοποίηση» της και την οικοδόμηση ξενοδοχείων γύρω της.

3. Panajachel , Γουατεμάλα Είχε ανακηρυχτεί ως ένας από τους πιο μποέμ προορισμούς του κόσμου με σοφιστικέ ταξιδιώτες να φτάνουν σχεδόν από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το πολυπολισμικό χαρακτήρα της. Όμως, οι έμποροι ναρκωτικών που λυμαίνονται την περιοχή προκαλούν συγκρούσεις και αναταραχές, οι οποίες αν δεν σταματήσουν, θα οδηγήσουν στην καταστροφή της.

4. Δαμασκός , Συρία Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει τη Δαμασκό, με μερικές από τις μεγαλύτερες μάχες να διεξάγονται στην ιστορική Πόλη . Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς με σιγουριά, αλλά πολλά από τα ιστορικά τζαμιά έχουν πιθανότατα υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές .

5. Great Barrier Reef , Αυστραλία Είναι τόσο μεγάλος που φαίνεται από το διάστημα, αλλά εξαφανίζεται με γοργό ρυθμό λόγω της αλλαγής του κλίματος. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, η ρύπανση των υδάτων, η οξίνιση των ωκεανών και οι κυκλώνες συνεχώς επηρεάζουν τον ύφαλο και έχουν προκαλέσει μαζική λεύκανση των κοραλλιών.

6 . Όρος Κιλιμάντζαρο , Τανζανία Λίγα μέρη της γης έχουν προικιστεί με τέτοια γραφικότητα και θεατρική ομορφιά. Εδώ, βρίσκεται και η ψηλότερη και πάντα χιονισμένη κορυφή της Αφρικής, αυτή που ενέπνευσε και τον Χέμινγουεϊ να γράψει το διήγημα «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο». Οι πρόσφατες μελέτες εφιστούν την προσοχή και αναφέρουν ότι τα χιόνια του ηφαιστειογενούς όρους αναμένεται να εξαφανιστούν, αλλάζοντας το σκηνικό για πάντα.

7 Εθνικό Πάρκο Ουτζούνγκ Κουλόν, Ινδονησία Αυτό είναι το τελευταίο καταφύγιο του ρινόκερου Java, του πιο απειλούμενου ζώου στον κόσμο. Οι λαθροκυνηγοί έχουν μειώσει τον πληθυσμό του σπάνιου αυτού είδους μόλις στους 40.

8. Seaflower Biosphere Reserve Αποτελεί ένα από τα πιο απομονωμένα οικοσυστήματα στην Καραϊβική. Υπάρχει μικρή ανθρώπινη επίδραση λόγω και του ότι αποτελεί μνημείο της Unesco. Το 2013 όμως, τα διεθνή δικαστήρια έδωσαν στη Νικαράγουα το μισό της περιοχής η οποία σχεδιάζει στο μέλλον να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις πετρελαίου .

9. Λίμνη Νικαράγουα Αυτή η λίμνη έχει το μοναδικό πληθυσμό καρχαριών του γλυκού νερού στον κόσμο . Πρόσφατα , η κυβέρνηση της Νικαράγουα ενέκρινε τη κατασκευή καναλιού που θα συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της διώρυγας στο τοπικό περιβάλλον .

10. Εθνικό Πάρκο Yasuni National, Ισημερινός Το πάρκο βρίσκεται στο Εκουαδόρ Αμαζονίου και είναι μια από τις πιο διαφοροποιημένες βιολογικά περιοχές στη Γη . Αποτελεί το σπίτι για περισσότερα από 4.000 είδη διαφορετικών φυτών, 170 είδη θηλαστικών και 610 είδη πουλιών . Είναι επίσης το σπίτι των ιθαγενών Waorani. Το 2013 ο Ισημερινός ενέκρινε την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

11 Νότια της λίμνης Αράλης , Ουζμπεκιστάν Πριν από 30 χρόνια , η Αράλη ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Σήμερα έχει κρατήσει μόνο το 10 % του αρχικού της μεγέθους. Η Αράλη είναι χωρισμένη σε Βόρεια και Νότια και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υπάρχει στο βυθό της.

12. Darien Gap Πρόκειται για μια πυκνή ζούγκλα μεταξύ Παναμά και Κολομβίας. Είναι το μοναδικό τμήμα της Αμερικής που δεν διασχίζει ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος. Στο μέλλον όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει και η ομορφιά του τοπίου θα χαθεί.

13. Βιεντιάνε, Λάος Μπορείτε να φανταστείτε μια ασιατική πρωτεύουσα χωρίς κίνηση, θόρυβο

καυσαέρια

και πολυκοσμία; Αυτή είναι η Βιεντιάνε. Με 133.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Λάος, με σκιές από αιωνόβια δέντρα

και μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Αυτά μέχρι σήμερα γιατί κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Κίνα και Βιετνάμ βρίσκονται σε μια οικονομική διαμάχη για τις συμβάσεις που θα φέρουν το Βιεντιάνε στον 21ο αιώνα . Η πόλη πρόκειται να γνωρίσει οικονομική άνθηση και η ομορφιά της θα εξαφανιστεί.

14. Γιανγκόν, Μιανμάρ Η Γιανγκόν είναι η πρώην πρωτεύουσα αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ. Για πολλά χρόνια , υπήρχε ένα ταξιδιωτικό μποϊκοτάζ το οποίο όμως ήρθη το 2012. Σήμερα η πόλη είναι και πάλι ανοιχτή να υποδεχθεί τουρίστες από τη Δύση με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φυσική της ομορφιά.

15. Σομαλιλάνδη Είναι μια αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας που δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο έθνος στον κόσμο. Στη Σομαλιλάνδη, ένα όμορφο και δημοκρατικό κράτος, αν και ακόμη δεν είναι έθνος, πρόσφατα άνοιξε ένα εργοστάσιο της Coca Cola .

16. Αβάνα , Κούβα Η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής έχει το δικό της χαρακτήρα με τους ντόπιους που καπνίζουν πούρα στις αυλές τους, τα αυτοκίνητα αντίκες από τη δεκαετία του 50 και τα κτίρια αποικιακής αρχιτεκτονικής. Τα τελευταία χρόνια όμως η Κούβα μοιάζει να αλλάζει και να χάνει μέρος από την αυθεντικότητα της και κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ακόμη δυτική πόλη.

17. Λίμνη Τσαντ Αυτή η λίμνη απλώνεται μεταξύ του Τσαντ , του Νίγηρα , της Νιγηρίας και του Καμερούν. Ξηραίνεται πολύ γρήγορα και κανείς δεν ξέρει το γιατί . Η λίμνη Τσαντ έχει χάσει το 90 % του όγκου του νερού που περιείχε, τα τελευταία 50 χρόνια.

18. Nuuk , Γροιλανδία Το Νουκ είναι η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, του μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο. Έχει πληθυσμό μόνο 15.0000 κατοίκους αλλά όταν η Γροιλανδία αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία, σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των τεράστιων ανεκμετάλλευτων μεταλλευμάτων που είναι διαθέσιμα σε όλο το νησί. Αυτό θα φέρει στο νησί χιλιάδες κόσμο, βιομηχανίες που θα το αλλάξουν.

19. Sapa , Βιετνάμ Μια απομακρυσμένη πόλη στα βουνά του Βόρειου Βιετνάμ, περιτριγυρισμένη από απέραντα λιβάδια. Ένα όμορφο, απομονωμένο χωριό που όμως τείνει να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς του Βιετνάμ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

20. Bagan , Μιανμάρ Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο συγκρότημα κτιρίων που περιλαμβάνει περισσότερους από 2.200 ναούς και ερείπια. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τους ναούς πρόσφατα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά γεγονός που ίσως στο μέλλον αλλάξει το όμορφο τοπίο.

21. Βενετία, Ιταλία Η «πλωτή πόλη» βυθίζεται στο νερό σε ποσοστό περίπου 2 χιλιοστά ανά έτος, που

σε συνδυασμό με την άνοδο των υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, η συνολική αύξηση της στάθμης του θαλασσινού νερού ξεπερνά τα τέσσερα χιλιοστά τον χρόνο. Η πανέμορφη Ιταλική πόλη βουλιάζει κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πόσο καιρό ακόμα θα μείνει πάνω από το νερό.

Πηγή

Via

www.adieXodos.gr




from adieXodos.gr http://ift.tt/2Aq78Aa
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου