Την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι , αλλά και για τα δώρα που όλοι λίγο, πολύ συνηθίζουν να αγοράζουν αυτές τις ημέρες, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και ΕΦΕΤ.
Από την πλευρά του ο ΕΦΕΤ παρέχει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τις πασχαλινές τους αγορές:
Γενικές οδηγίες
Κρέας
Όσον αφορά τις αγορές για αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα, κρέας ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι πρέπει να δίνεται προσοχή σε:
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Αβγά
Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις, πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού, περιλαμβάνουν:
Αλλαντικά
Βαφές αβγών
Παιχνίδια
from The Secret Real Truth http://ift.tt/1EFiOLj
via IFTTT
Από την πλευρά του ο ΕΦΕΤ παρέχει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τις πασχαλινές τους αγορές:
Γενικές οδηγίες
- Να αγοράζει από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
- Να αγοράζει κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
- Να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
- Να εξετάζει προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.
Κρέας
Όσον αφορά τις αγορές για αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα, κρέας ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι πρέπει να δίνεται προσοχή σε:
- Σφραγίδες- επισήμανση
- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας, επίσης, αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
- Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, να μην φέρουν οζίδια και κύστες.
- Σε περίπτωση κατεψυγμένων, αυτά πρέπει να μην έχουν αποψυχθεί.
- Τα «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα και πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά.
- Αν οι καταναλωτές προμηθευτούν κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση, οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία, που λειτουργούν νόμιμα. Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τα «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς, που τυροκομούν οι ίδιοι, δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν μη ορθές.
- Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία, πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
- Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Οι καταναλωτές καλό θα ήταν να ζητούν να τους επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
Αβγά
Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις, πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού, περιλαμβάνουν:
- τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου,
- την κατηγορία ποιότητας και βάρους,
- την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).
- Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
- Οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Να αποφεύγουν να καταναλώνουν αβγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
- Για την καλή συντήρηση των αβγών, που αγοράζουν, οι καταναλωτές δεν πρέπει να τα πλένουν, αλλά να τα διατηρούν σε δροσερό χώρο.
- Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Αλλαντικά
- Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
- Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
- Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
- Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος, πολλά από τα οποία όσο είναι ακέραια, μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.
- Σοκολατένια αβγά
- Για την αγορά σοκολατένιων αβγών, που προσφέρονται, κυρίως, σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση, από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αβγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων, μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας.
- Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Βαφές αβγών
- Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αβγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον κώδικα τροφίμων και ποτών. Για τη διακοσμητική χρώση των αβγών, προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή φωτιά») και ο βρασμός των αβγών, ώστε να μην σπάσουν.
- Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αβγά αφήνονται, μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης, που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αβγών”.
Παιχνίδια
- Για τις αγορές παιχνιδιών, εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι, για τη σωστή επιλογή τους, οι καταναλωτές δεν πρέπει να ακολουθήσουν τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούν, όταν αγοράζουν ένα άλλο προϊόν.
- Καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του παιχνιδιού, αυτές τις γιορτινές ημέρες, όπως αναφέρουν, είναι η ασφάλεια του παιχνιδιού και η συμμέτοχή του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.
- «Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά», όπως επισημαίνουν.
- Ειδικότερα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) απαριθμεί τις προδιαγραφές, που είναι οι ακόλουθες:
- Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μην μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.
- Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες, δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
- Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.
- Αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν από το παιχνίδι.
- Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες στο παιχνίδι.
- Οι ηλικίες, που αναφέρονται επάνω στη συσκευασία, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται από τον κατασκευαστή του κατάλληλο για μία συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.
- Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε ότι οι ελεγκτές του έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους- ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές σε όλους τους χώρους της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, που παραδοσιακά εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση.
- Ωστόσο, όπως τονίζει, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές να απευθυνθούν τόσο στον ίδιο το φορέα όσο και στο πενταψήφιο νούμερο 11717
from The Secret Real Truth http://ift.tt/1EFiOLj
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου