Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοθυμία- Τι συμβαίνει όταν αλλάζουμε συνέχεια διάθεση

Η παροδική μελαγχολία, η αστάθεια της διάθεσης, η εναλλαγή από μια κατάσταση χαράς... σε μια κατάσταση λύπης είναι φυσιολογικές απαντήσεις στα καθημερινά ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής. Η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη φυσιολογικότητα και στην ψυχοπαθολογία καθιστά δύσκολο να κατανοήσουμε πότε η ψυχολογία μας πατάε στο αποδεκτό, στο φυσιολογικό, και πότε στο νοσηρό. Όταν όμως οι εναλλαγές του συναισθήματος γίνονται έντονες, συχνές και απρόβλεπτες, τότε μπορεί να είναι ενδείξεις μιας διαταραχής της διάθεσης, γνωστής και ως κυκλοθυμικής διαταραχής. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κυκλοθυμίας είναι η παρουσία επαναλαμβανόμενων περιόδων υπομανίας οι οποίες ακολουθούνται από κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια της υπομανίας το άτομο βιώνει μια περίοδο ανεβασμένης διάθεσης, η οποία συνοδεύεται από διαχυτικότητα, ευερεθιστότητα, ψυχοκινητική διέγερση, ανεβασμένη αυτοεκτίμηση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, έντονη ομιλητικότητα, αίσθηση ότι οι σκέψεις του τρέχουν, διάσπαση της προσοχής, συμμετοχή σε ευχάριστες αλλά δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως είναι π.χ. καταναλωτική μανία, η υπερβολική σε... δραστήριοτητα και ο τζόγος.

Η υπομανία ακολουθείται από μια περίοδο κατάθλιψης η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως καταθλιπτική διάθεση, άγχος, δυσκολία του ατόμου να απολαύσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, αίσθημα ενοχής, ιδέες αναξιότητας, δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και στη συγκε ντρωση, μεταβολές του βάρους και της όρεξης, μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, αϋπνία ή υπερβολική ανάγκη για ύπνο, κινητική και ψυχολογική επιβράδυνση, κόπωση και τάσεις απομόνωσης. Η κυκλοθυμία εμφανίζεται εξίσου στους άντρες και στις γυναίκες, σε ποσοστό 0,4%-1 % του γενικού πληθυσμού.

Ποια είναι τα αίτια και ποια η θεραπεία της κυκλοθυμίας:

Η κυκλοθυμία πρωτοεμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία και συχνότερα στους βιολογικούς συγγενείς πρώτου βαθμού. Η κληρονομική προδιάθεση, οι τραυματικές απώλειες στη ζωή του ατόμου, η εγγενής δυσκολία στη ρύθμιση του συναισθήματος και η αστάθεια της εικόνας του εαυτού συχνά ευθύνονται για την εκδήλωσή της. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με κυκλοθυμία.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ. Κωστοπούλου Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας Εκδόσεις Καστανιώτη

Via

www.adieXodos.gr




from adieXodos.gr http://ift.tt/1XGjXqx
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου