Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, χώρες-αυτοκρατορίες στο παρελθόν... έχουν την πιο συγκλονιστική παράδοση στο στρώσιμο του τραπεζιού. Ασημένια και χρυσά κουβέρ, μελετημένα τραπεζομάντηλα, πανάκριβες πορσελάνες. Από την παράδοσή τους θα πάρουμε τα βασικά μυστικά και θα τα μεταφέρουμε στη χώρα μας.Στρώσιμο τραπεζιού όπως το κάνουν οι ΓάλλοιΒήμα πρώτο: Τραπεζομάντηλο
1. Πριν στρώσετε το τραπεζομάντηλο, τοποθετήστε στο τραπέζι μια υφασμάτινη βάση στο ίδιο χρώμα. Ετσι αποφεύγονται οι λεκέδες απευθείας πάνω στο ξύλο του τραπεζιού ενώ το διπλό τραπεζομάντηλο επιτρέπει να σβήνει εντελώς ο θόρυβος των πιάτων.2. Το τραπεζομάντηλο πρέπει να πέφτει τουλάχιστον 30 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του τραπεζιού.3. Αρχίζει η τοποθέτηση των κουβέρ. Εδώ δύο παραδόσεις επικρατούν η γαλλική και η αγγλική. Θα αναλύσουμε και τις δύο.4. Γενικοί κανόνες: α. Ανάμεσα στα πιάτα κάθε καλεσμένου πρέπει να υπάρχει κενό 60-70 εκατοστών ενώ οι καλεσμένοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά απόσταση για να μη νιώθουν ασφυκτικά. β. Τα πιάτα τοποθετούνται στα 3 εκατοστά από το άκρο του τραπεζιού5. Βάζουμε το μεγάλο πιάτο6. Δεξιά τα μαχαίρια και τα κουτάλια σούπας, αριστερά τα πηρούνια7. Τα μαχαίρια να έχουν γυρισμένη τη λάμα προς το πιάτο8. Κουτάλι σούπας στο άκρο δεξιά, μετά τα κουβέρ για ψάρι (μαχαίρι δεξιά και πηρούνι αριστερά), αν υπάρχει ψάρι, φυσικά. Τέλος, τα κουβέρ για το βασικό πιάτο, πηρούνι αριστερά και μαχαίρι δεξιά.9. Βάλτε εξαρχής τα κουβέρ για τυρί και γλυκό ως εξής: Πάνω από το πιάτο, ανάμεσα στο πιάτο και τα ποτήρια. Θα δείτε στην εικόνα. Σε τι διαφέρει η γαλλική και η αγγλική παράδοσηΣτη Γαλλία τοποθετούν πάντα τα πηρούνια και τα κουτάλια με τα δόντια προς τα κάτω. Οι Αγγλοι κάνουν το αντίθετο.Στη Γαλλία φέρνουν πάντα ένα πηρούνι μαζί με το κουτάλι του γλυκού, ακόμη κι αν πρόκειται να φάτε παγωτόΣτην Αγγλία επίσης τα ποτήρια δεν είναι τοποθετημένα πλάγια αλλά ίσια, στη σειρά, πάνω από τα πιάτα. Οι Αγγλοι βάζουν την πετσέτα μέσα στο πιάτο ψωμιού.Πως βάζουμε τα ποτήρια1. Τα ποτήρια τοποθετούνται πλάγια, πάνω από τα κουβέρ και τα πιάτα, με σειρά ύψους. Ετσι, από δεξιά προς τα αριστερά πάμε: πρώτα το ποτήρι για το λευκό κρασί, μετά το ποτήρι για το κόκκινο κρασί, μετά το ποτήρι νερού.2. Πάντα το ποτήρι για το λευκό κρασί πρέπει να είναι στη γραμμή του μεγάλου μαχαιριού3. Αν προβλέπετε να σερβίρετε σαμπάνια, το ποτήρι σαμπάνιας θα μπει σε δεύτερη σειρά, πίσω από τα άλλα ποτήρια, ανάμεσα στο ποτήρι νερού και το ποτήρι κόκκινου κρασιού. Να ξεχωρίζει.Πως μπαίνουν οι πετσέτεςOι πετσέτες τοποθετούνται πάνω σε κάθε πιάτο όταν πρόκειται για μεσημεριανό γεύμα, διπλωμένες στα τρία ή στα τέσσερα. Αυτό λένε οι Γάλλοι, αλλά δεν είναι πρακτικό. Οι Γάλλοι βάζουν την πετσέτα δίπλα στο πιάτο, όταν πρόκειται για δείπνο.Πώς βάζουμε τα πιάτα1. Τοποθετούμε το κεντρικό μεγάλο πιάτο το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ2. Αυτό το μεγάλο πιάτο πρέπει να φύγει όταν έρθει η ώρα του γλυκού3. Τοποθετήστε από πάνω το πιάτο για το βασικό φαγητό4. Πάνω από αυτό βάλετε το πιάτο για το ορ ντ εβρ (hors d'oeuvre)Τα πράγματα μπορούν να γίνουν, βέβαια, και πολύ απλούστερα, αλλά οι βασικοί κανόνες τηρούνται:Σε κάθε περίπτωση, τα ομορφότερα και πολυτιμότερα κουβέρ τα έχουν οι Γάλλοι:
Via
1. Πριν στρώσετε το τραπεζομάντηλο, τοποθετήστε στο τραπέζι μια υφασμάτινη βάση στο ίδιο χρώμα. Ετσι αποφεύγονται οι λεκέδες απευθείας πάνω στο ξύλο του τραπεζιού ενώ το διπλό τραπεζομάντηλο επιτρέπει να σβήνει εντελώς ο θόρυβος των πιάτων.2. Το τραπεζομάντηλο πρέπει να πέφτει τουλάχιστον 30 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του τραπεζιού.3. Αρχίζει η τοποθέτηση των κουβέρ. Εδώ δύο παραδόσεις επικρατούν η γαλλική και η αγγλική. Θα αναλύσουμε και τις δύο.4. Γενικοί κανόνες: α. Ανάμεσα στα πιάτα κάθε καλεσμένου πρέπει να υπάρχει κενό 60-70 εκατοστών ενώ οι καλεσμένοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά απόσταση για να μη νιώθουν ασφυκτικά. β. Τα πιάτα τοποθετούνται στα 3 εκατοστά από το άκρο του τραπεζιού5. Βάζουμε το μεγάλο πιάτο6. Δεξιά τα μαχαίρια και τα κουτάλια σούπας, αριστερά τα πηρούνια7. Τα μαχαίρια να έχουν γυρισμένη τη λάμα προς το πιάτο8. Κουτάλι σούπας στο άκρο δεξιά, μετά τα κουβέρ για ψάρι (μαχαίρι δεξιά και πηρούνι αριστερά), αν υπάρχει ψάρι, φυσικά. Τέλος, τα κουβέρ για το βασικό πιάτο, πηρούνι αριστερά και μαχαίρι δεξιά.9. Βάλτε εξαρχής τα κουβέρ για τυρί και γλυκό ως εξής: Πάνω από το πιάτο, ανάμεσα στο πιάτο και τα ποτήρια. Θα δείτε στην εικόνα. Σε τι διαφέρει η γαλλική και η αγγλική παράδοσηΣτη Γαλλία τοποθετούν πάντα τα πηρούνια και τα κουτάλια με τα δόντια προς τα κάτω. Οι Αγγλοι κάνουν το αντίθετο.Στη Γαλλία φέρνουν πάντα ένα πηρούνι μαζί με το κουτάλι του γλυκού, ακόμη κι αν πρόκειται να φάτε παγωτόΣτην Αγγλία επίσης τα ποτήρια δεν είναι τοποθετημένα πλάγια αλλά ίσια, στη σειρά, πάνω από τα πιάτα. Οι Αγγλοι βάζουν την πετσέτα μέσα στο πιάτο ψωμιού.Πως βάζουμε τα ποτήρια1. Τα ποτήρια τοποθετούνται πλάγια, πάνω από τα κουβέρ και τα πιάτα, με σειρά ύψους. Ετσι, από δεξιά προς τα αριστερά πάμε: πρώτα το ποτήρι για το λευκό κρασί, μετά το ποτήρι για το κόκκινο κρασί, μετά το ποτήρι νερού.2. Πάντα το ποτήρι για το λευκό κρασί πρέπει να είναι στη γραμμή του μεγάλου μαχαιριού3. Αν προβλέπετε να σερβίρετε σαμπάνια, το ποτήρι σαμπάνιας θα μπει σε δεύτερη σειρά, πίσω από τα άλλα ποτήρια, ανάμεσα στο ποτήρι νερού και το ποτήρι κόκκινου κρασιού. Να ξεχωρίζει.Πως μπαίνουν οι πετσέτεςOι πετσέτες τοποθετούνται πάνω σε κάθε πιάτο όταν πρόκειται για μεσημεριανό γεύμα, διπλωμένες στα τρία ή στα τέσσερα. Αυτό λένε οι Γάλλοι, αλλά δεν είναι πρακτικό. Οι Γάλλοι βάζουν την πετσέτα δίπλα στο πιάτο, όταν πρόκειται για δείπνο.Πώς βάζουμε τα πιάτα1. Τοποθετούμε το κεντρικό μεγάλο πιάτο το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ2. Αυτό το μεγάλο πιάτο πρέπει να φύγει όταν έρθει η ώρα του γλυκού3. Τοποθετήστε από πάνω το πιάτο για το βασικό φαγητό4. Πάνω από αυτό βάλετε το πιάτο για το ορ ντ εβρ (hors d'oeuvre)Τα πράγματα μπορούν να γίνουν, βέβαια, και πολύ απλούστερα, αλλά οι βασικοί κανόνες τηρούνται:Σε κάθε περίπτωση, τα ομορφότερα και πολυτιμότερα κουβέρ τα έχουν οι Γάλλοι:
Via
from adieXodos.gr http://ift.tt/1YG4Foi
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου