Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αυξήθηκε το βάρος σας; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Κατάθλιψη... Η ύπαρξη κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Μάλιστα, μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη, ο κίνδυνος να γίνει κανείς παχύσαρκος αργότερα στη ζωή του ήταν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερος για κορίτσια στην εφηβεία. Εάν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά χάπια μπορεί να βάλετε κιλά (δείτε παρακάτω). Εάν δεν παίρνετε χάπια, τότε το βάρος σας αυξάνεται επειδή μάλλον καταναλώνετε τρόφιμα ‘παρηγοριάς’, πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη με την κατάλληλη θεραπεία ενώ ταυτόχρονα ακολουθείτε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής που θα προάγει την ισορροπία των ορμονών που σχετίζονται με την κατάθλιψη (π.χ. σεροτονίνη). 2)

Φάρμακα Ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων όπως κάποια αντισυλληπτικά, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, ορμονικές θεραπείες, στεροειδή, κάποιες θεραπείες για ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά. μπορεί να αυξήσει το βάρος σας. Οι πιο συχνοί τρόποι δράσης είναι είτε μέσω της αύξησης της όρεξης, είτε μέσω της κατακράτησης υγρών. Εάν υποψιάζεστε ότι το φάρμακο που παίρνετε σας αυξάνει την όρεξη, συζητήστε το με το γιατρό σας ώστε να δείτε τι εναλλακτικές επιλογές έχετε. 3)

Ευερέθιστο έντερο Ο συνδυασμός μιας μη ισορροπημένης διατροφής με το άγχος μπορεί να διαταράξει τη σωστή λειτουργία του εντέρου και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πρηξίματα, φουσκώματα και πόνο. Η λύση για τους περισσότερους βρίσκεται σε μια διατροφή που θα περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα, λήψη αρκετών φυτικών ινών (εκτός από τις περιόδους έξαρσης), κατανάλωση τροφίμων με προβιοτικά (γιαούρτι, ρόφημα, ξινόγαλο), αποφυγή τροφίμων που επιβαρύνουν την κατάσταση (π.χ. τηγανητά, λιπαρά, αλκοόλ, αναψυκτικά, γλυκά, όσπρια) και τακτική σωματική άσκηση. 4)

Υποθυρεοειδισμός Εάν δεν αλλάξατε τίποτα στη διατροφή και στην άσκησή σας το τελευταίο διάστημα, καλό είναι να ελέγξετε το θυρεοειδή σας. Όταν εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός, πολλές φορές συνοδεύεται από αύξηση βάρους. Αυτό συμβαίνει διότι η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μειώνει τις καύσεις του οργανισμού και κατά συνέπεια τις ανάγκες του σώματός σας σε θερμίδες . Συνεχίζοντας όμως εσείς να καταναλώνετε τις ίδιες θερμίδες με πριν, δημιουργείται ‘περίσσεια’ θερμίδων, που αποθηκεύεται σαν λίπος εφόσον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια. Εφόσον διαπιστώσετε ότι έχετε υποθυρεοειδισμό, με την κατάλληλη αγωγή οι καύσεις επανέρχονται στο φυσιολογικό, μαζί με το βάρος σας. Προσέξτε όμως: όταν η αύξηση βάρους ξεπερνά τα 5 κιλά, δεν μπορεί να αποδοθεί στον υποθυρεοειδισμό, αλλά μάλλον στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Via

www.adieXodos.gr




from adieXodos.gr http://ift.tt/1UvpqDW
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου