Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ἄς ποῦμε μερικὰ πράγματα γιὰ τὰ γενόσημα…

Ἄς ποῦμε μερικὰ πράγματα γιὰ τὰ γενόσημα... Να επεξηγήσω λίγο μια σκέψη μου για τα γενόσημα και τις εταιρείες παραγωγής πρωτοτύπων φαρμάκων.

Με απλά μαθηματικά:

Μια εταιρεία πρωτοτύπου έχει 100% της αγοράς και χρεώνει 10 ευρώ το φάρμακο. Ας πούμε ότι έχει 1000 ασθενείς το μήνα και έτσι βγάζει μαζί με το κέρδος 10000 ευρώ μηνιαίως. Ας πούμε ότι το κέρδος στην τιμή του φαρμάκου (όντας πρωτότυπο) είναι 10% (πέρα από το γεγονός ότι στο βασικό κόστος παραγωγής έχει μπει και το κόστος της κλινικής έρευνας που η αναλογία στην τιμή είναι πχ 10% δηλαδή το 80% στην τιμή του φαρμάκου είναι τα έξοδα παραγωγής… τα οποία λογικά δεν μπορούν να αλλάξουν αν το φάρμακο κατασκευάζεται με τον ίδιο ποιοτικό τρόπο)… Δηλαδή μηνιαίως έχει κέρδος 1000 ευρώ.

Στο τέλος της πατέντας έχει αποσβέσει και το ερευνητικό κόστος.


Αν χάσει το 60% (λογικό αν η απορρόφηση των γενοσήμων είναι 60%) της αγοράς με την λήξη της πατέντας… έχει 400 ασθενείς μηνιαίως. Χωρίς μείωση των τιμών βγάζει 4000 ευρώ μηνιαίως. Αλλά με 20% κέρδος μιας και το 10% ήταν για την απόσβεση της έρευνας. Το κέρδος είναι 800 ευρώ. Άρα 20% λιγότερα από πριν. Και με την «αναγκαστική» μείωση στην τιμή της τάξεως του 10%, το κέρδος είναι ακόμα μικρότερο!

(Μείνετε μαζί μου τώρα γίνεται ενδιαφέρον!)

Τώρα αν έριχνε 50% την τιμή του (μεγαλύτερη από την τιμή διαφοράς με τα γενόσημα αλλά ας πούμε ότι το κάνει )… και διατηρούσε την αγορά του στους 1000 ασθενείς… μιας και οι περισσότεροι ασθενείς είναι στο φάρμακο για περίπου 10 χρόνια και ευχαριστημένοι (οπότε δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξουν για κάτι καλλίτερο!) θα έβγαζε 5000 ευρώ μηνιαίως, τα 80% είναι τα έξοδα παραγωγής άρα το 20% είναι καθαρό κέρδος… δηλαδή 1000 ευρώ μηνιαίως… (Ακριβώς το ίδιο προ λήξεως πατέντας! Αυτό με 50% μείωση στην τιμή και χωρίς αύξηση των ασθενών (που είναι πολύ πιθανό να έχουν αυξηθεί)!).

Σημειωτέον δεν έχει αλλάξει το κόστος στην παραγωγή και δεν χρειάζεται καμμία αλλάγή μηχανημάτων και υλικών ή νέα μηχανήματα και προσωπικό (η νέα εκπαίδευση ) όπως μια εταιρεία που θα κατασκευάσει από την αρχή το γενόσημο…

Εκτός και αν αυτά δεν γίνονται…


Για να μην μιλήσω και την πιθανή πώληση της πατέντας (και της διαδικασίας παραγωγής) που αυξάνει το κέρδος μειώνοντας τα έξοδα ακόμα και για την επομένη κλινική έρευνα… Εκτός και αν η κατασκευή μιας βιολογικά ενεργής χημικής ουσίας από το τίποτα είναι τόσο εύκολη… που ο καθένας μπορεί να την κάνει…

Καταλαβαίνω ότι αυτό το μαθηματικό μοντέλο είναι λίγο απλό… αλλά η ουσία είναι ότι με τις κατάλληλες συνθήκες management και διαχειρίσεως της αγοράς και την διατηρήσεως της κατάλληλης ποιότητας στο προϊόν… ακόμα και μια μείωση των τιμών του πρωτοτύπου στα επίπεδα τιμής των γενόσημων μπορεί να είναι οικονομικά πιο κερδοφόρα στην εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου από ό,τι η διατήρηση αυξημένης τιμής με μείωση της πληθυσμιακής καλύψεως λόγω εισροής πιο φθηνών γενοσήμων στην αγορά… Και αυτό στο δικό μου μυαλό είναι περίεργο… και ανάβει λαμπάκια που φωτίζουν το «κυτίον»: «Κάτι άλλο συμβαίνει».

Πχ αν τα κεφάλαια των εταιρειών παραγωγής φαρμάκων προέρχονται από την ίδια «πηγή» οπότε η εισροή υποδεεστέρων γενοσήμων στην αγορά να είναι τόσο πιο κερδοφόρα λόγω ελλείψεως ελέγχων ποιότητας και παρασκευής αλλά και της μειώσεως της «ποιότητας» των φαρμάκων… Ή αν αυτοί που διαχειρίζονται τα συμβόλαια με τα γενόσημα έχουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα… αδιαφορώντας τόσο για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης όσο και την ποιότητα της φαρμακευτικής αγωγής (!) για να αναφέρω απλά δύο σενάρια…

Ἀθανάσιος Μπουκάλης

φωτογραφία



filonoi.gr





from The Secret Real Truth http://ift.tt/1tEG0OL

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου