Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ισραήλ-ΗΠΑ κατά Παλαιστίνης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε ότι θα λάβει μέτρα μετά την υπογραφή από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς διαφόρων διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού…



της Ρώμης, μια κίνηση που σκοπό έχει την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.



Οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερα να «φοβούνται» από το ΔΠΔ από ό,τι το Ισραήλ, υποστήριξε ο Νετανιάχου. «Αυτοί που έχουν περισσότερα να φοβούνται είναι (οι αξιωματούχοι) στην Παλαιστινιακή Αρχή, που σχημάτισαν μια κυβέρνηση μαζί με τη Χαμάς, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική και η οποία, όπως και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διαπράττει εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Νετανιάχου, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του.



Στην ίδια ανακοίνωση ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι θα ληφθούν «μέτρα σε αντίδραση» στην πρωτοβουλία του προέδρου Αμπάς. Θα λάβουμε μέτρα σε αντίδραση (στην κίνηση του Αμπάς) και θα προασπίσουμε τους στρατιώτες του Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Η πρωτοβουλία των Παλαιστινίων για την ένταξή τους στο ΔΠΔ θεωρητικά θα μπορούσε να τους επιτρέψει να ζητήσουν να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου» Ισραηλινοί ηγέτες, για παράδειγμα για τον πόλεμο του Ιουλίου και του Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας—κάτι στο οποίο αντιστέκονται σθεναρά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ο ισχυρότερος σύμμαχος της χώρας αυτής σε διεθνές επίπεδο.



Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας να δώσει εξηγήσεις για τη στήριξη που παρείχε το Παρίσι στο σχέδιο ψηφίσματος των Παλαιστινίων το οποίο απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής διπλωματίας σήμερα.



Ο Πατρίκ Μεζονάβ αναμένεται να γίνει δεκτός την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Εμάνουελ Νάχσον στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο υπουργός τον κάλεσε να έρθει για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ψήφο της Γαλλίας» επισήμανε ο εκπρόσωπος.



Η υποστήριξη της Γαλλίας στην πρωτοβουλία των Παλαιστινίων «προκάλεσε απογοήτευση και σύγχυση στην ισραηλινή πλευρά», πρόσθεσε ο ίδιος.



Oι ΗΠΑ «αντιτάσσονται σθεναρά» στο αίτημα που κατέθεσαν οι Παλαιστίνιοι για εισδοχή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια ενέργεια που θα αποδειχθεί «αντιπαραγωγική», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Αυτό δεν θα προωθήσει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού που επιθυμεί να αποκτήσει ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κράτος» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, αντιδρώντας στο αίτημα ένταξης στο ΔΠΔ που υπέγραψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στο αίτημα των Παλαιστινίων προς το ΔΠΔ» επισήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη σε πολλούς διαπιστευμένους δημοσιογράφους.



Εξάλλου η απόφαση των Παλαιστινίων «θα όξυνε σημαντικά το κλίμα με τον λαό με τον οποίο ακριβώς πρέπει, σε τελική ανάλυση, να κάνουν ειρήνη» προσέθεσε το αμερικανικό υπουργείο αναφερόμενο στους πολίτες του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιτάσσονται με σθένος στις ενέργειες των δύο στρατοπέδων που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις τους για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.



Via



www.adieX odos.gr






















from adieXodos.gr http://ift.tt/1ENJ1I5

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου