Αν έπρεπε να κατατάξετε τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας, το...
πιθανότερο είναι να ξεκινούσατε από το μπάνιο – την λεκάνη της τουαλέτας, το νιπτήρα, τις πετσέτες. Αλλά, όπως αποδεικνύεται αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα μικρόβια, θα πρέπει να κοιτάξετε πρώτα τον εξοπλισμό που
χρησιμοποιείτε για να καθαρίζετε. Το πιο βρώμικο αντικείμενο που έχουμε στα σπίτια μας, από την άποψη των βακτηρίων, είναι το σφουγγάρι της κουζίνας», λέει ο Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Arizona. «Παραμένει υγρό για περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ‘πρεπε και μαζεύει τροφή στην οποία αναπτύσσονται τα βακτηρίδια.» Κι αν νομίζετε πώς όσο πιο συχνά το πλένετε τόσο πιο καθαρό είναι, μάθετε το εξής: «Όταν καθαρίζετε μια κουζίνα με ένα σφουγγάρι, άθελά σας μεταφέρετε όλα τα μικρόβια από τη μια επιφάνεια στην άλλη», λέει η Kathryn Jacobsen, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason. Έτσι αν για παράδειγμα, σε μια σανίδα κοπής ετοιμάζετε το ωμό κρέας για να το μαγειρέψετε και στη συνέχεια ξεπλύνετε τα απομεινάρια του από τον πάγκο της κουζίνας με το σφουγγαράκι της κουζίνας, αυτό που γίνεται είναι να μεταφέρετε τα υγρά του κρέατος σε διάφορες επιφάνειες της κουζίνας! Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Υπάρχουν πολλές επιλογές για την απολύμανση του σφουγγαριού. Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, τοποθετήστε το σφουγγαράκι της κουζίνας στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για ένα ή δύο λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Άλλος ένας τρόπος είναι αφού καθαρίσετε το σφουγγάρι με απορρυπαντικό πιάτων και το ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό, να το βάλετε σε ένα μπολ ζεστό νερό και λίγη χλωρίνη. Αφήστε το σφουγγάρι να μουλιάσει μέσα στο μπολ για 5-10 λεπτά και πιέστε το ώστε να απομακρυνθούν όλα τα μικρόβια. Ξεπλύνετε καλά και πολλές φορές κάτω από κρύο νερό. Τέλος μπορείτε να το απολυμάνετε γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με δύο μέρη νερό και ένα μέρος ξύδι. Έπειτα μουλιάστε στο διάλυμα το σφουγγάρι και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων, στην υψηλότερη θερμοκρασία, για ένα λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε το σφουγγαράκι σαν καινούργιο για περισσότερο καιρό, αλλά και θα το απολυμάνετε.
Via
πιθανότερο είναι να ξεκινούσατε από το μπάνιο – την λεκάνη της τουαλέτας, το νιπτήρα, τις πετσέτες. Αλλά, όπως αποδεικνύεται αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα μικρόβια, θα πρέπει να κοιτάξετε πρώτα τον εξοπλισμό που
χρησιμοποιείτε για να καθαρίζετε. Το πιο βρώμικο αντικείμενο που έχουμε στα σπίτια μας, από την άποψη των βακτηρίων, είναι το σφουγγάρι της κουζίνας», λέει ο Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Arizona. «Παραμένει υγρό για περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ‘πρεπε και μαζεύει τροφή στην οποία αναπτύσσονται τα βακτηρίδια.» Κι αν νομίζετε πώς όσο πιο συχνά το πλένετε τόσο πιο καθαρό είναι, μάθετε το εξής: «Όταν καθαρίζετε μια κουζίνα με ένα σφουγγάρι, άθελά σας μεταφέρετε όλα τα μικρόβια από τη μια επιφάνεια στην άλλη», λέει η Kathryn Jacobsen, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason. Έτσι αν για παράδειγμα, σε μια σανίδα κοπής ετοιμάζετε το ωμό κρέας για να το μαγειρέψετε και στη συνέχεια ξεπλύνετε τα απομεινάρια του από τον πάγκο της κουζίνας με το σφουγγαράκι της κουζίνας, αυτό που γίνεται είναι να μεταφέρετε τα υγρά του κρέατος σε διάφορες επιφάνειες της κουζίνας! Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Υπάρχουν πολλές επιλογές για την απολύμανση του σφουγγαριού. Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, τοποθετήστε το σφουγγαράκι της κουζίνας στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για ένα ή δύο λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Άλλος ένας τρόπος είναι αφού καθαρίσετε το σφουγγάρι με απορρυπαντικό πιάτων και το ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό, να το βάλετε σε ένα μπολ ζεστό νερό και λίγη χλωρίνη. Αφήστε το σφουγγάρι να μουλιάσει μέσα στο μπολ για 5-10 λεπτά και πιέστε το ώστε να απομακρυνθούν όλα τα μικρόβια. Ξεπλύνετε καλά και πολλές φορές κάτω από κρύο νερό. Τέλος μπορείτε να το απολυμάνετε γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με δύο μέρη νερό και ένα μέρος ξύδι. Έπειτα μουλιάστε στο διάλυμα το σφουγγάρι και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων, στην υψηλότερη θερμοκρασία, για ένα λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε το σφουγγαράκι σαν καινούργιο για περισσότερο καιρό, αλλά και θα το απολυμάνετε.
Via
from adieXodos.gr http://ift.tt/1Smj5rL
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου