O μαϊντανός είναι διετές, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Πετροσέλινον (Petroselinum) της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae) (συν. Σκιαδοφόρων (Umbelliferae)). Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα
φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως
αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Τα φύλλα του
μαϊντανού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και αιθέρια έλαια. Εκτός από φρέσκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αποξηραμένα.
Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται όχι
μόνο ως συστατικό αλλά και ως διακοσμητικό σαλατών ή πιάτων κρέατος, ενώ
στην Τουρκία, χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στη σαλάτα, είτε
μαζί με ψιλοκομμένη τομάτα είτε και μόνος του.
Εκατό γραμμάρια Μαϊντανού έχουν 222% της απαιτούμενης ημερήσιας
ποσότητας βιταμίνης C, 168% της βιταμίνης Α και 34% του σιδήρου!… και
αυτά μόνο με 36 θερμίδες… Και κάτι ακόμα σημαντικό: 3 γραμμάρια
πρωτεΐνης που είναι σχεδόν πλήρης! Λείπει λίγο από το αμινοξύ που
υπάρχει στα σιτηρά. Για αυτό μία εξαιρετική υπερπλήρης διατροφικά
συνταγή είναι το Ταμπουλέ που παντρεύει μπόλικο μαϊντανό με θρεπτικό πλιγούρι. Νοστιμότατη και ότι πρέπει για το καλοκαίρι, δοκιμάστε την! O Μαϊντανός είναι κορυφαία τροφή Μαγειρικής Οικονομίας. Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό σε πολύ οικονομική τιμή, με
μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τον βρίσκουμε όλο το
χρόνο και μπορούμε εύκολα να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρες, ακόμα και
στο μπαλκόνι διαμερίσματος. Μια μεγάλη μαϊντανοσαλάτα με κρεμμύδι,
λεμόνι και λάδι μπορεί να μπει στη διατροφή μας και να μας γλιτώσει από
ακριβές σαλάτες, ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής αλλά και ιατρικές
επισκέψεις!
Πως καλλιεργείται λοιπόν. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι είναι ένα βότανο
που απαιτεί υπομονή. Από την ώρα που θα φυτέψετε τους σπόρους, θα
χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βλασταίνουν. Θα
χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2 με 3 μήνες μέχρι να μπορέσετε να
δοκιμάσετε το μαϊντανό σας.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους μαϊντανού στις γλάστρες σας από νωρίς την
Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα.
Ποτίστε αμέσως. Θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα στη γλάστρα υγρό, αλλά
όχι μουσκεμένο. Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας δεν
είναι βουλωμένες.
Αν όταν φυτέψετε τους σπόρους Μαϊντανού κάνει ακόμη κρύο, θα πρέπει να μεταφέρετε τις γλάστρες μέσα στο σπίτι και να τις βάλετε δίπλα στο παράθυρο. Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το Μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος για λίγες ώρες την ημέρα.
Αν και ο Μαϊντανός είναι διετές φυτό, σπάνια επιζεί του δεύτερου
έτους λόγω της συγκομιδής. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί το δεύτερο έτος το
φυτό δεν έχει την ίδια απόδοση και ποιότητα. Πηγή: www.fytokomia.gr
Via
φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως
αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Τα φύλλα του
μαϊντανού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και αιθέρια έλαια. Εκτός από φρέσκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αποξηραμένα.
Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται όχι
μόνο ως συστατικό αλλά και ως διακοσμητικό σαλατών ή πιάτων κρέατος, ενώ
στην Τουρκία, χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στη σαλάτα, είτε
μαζί με ψιλοκομμένη τομάτα είτε και μόνος του.
Εκατό γραμμάρια Μαϊντανού έχουν 222% της απαιτούμενης ημερήσιας
ποσότητας βιταμίνης C, 168% της βιταμίνης Α και 34% του σιδήρου!… και
αυτά μόνο με 36 θερμίδες… Και κάτι ακόμα σημαντικό: 3 γραμμάρια
πρωτεΐνης που είναι σχεδόν πλήρης! Λείπει λίγο από το αμινοξύ που
υπάρχει στα σιτηρά. Για αυτό μία εξαιρετική υπερπλήρης διατροφικά
συνταγή είναι το Ταμπουλέ που παντρεύει μπόλικο μαϊντανό με θρεπτικό πλιγούρι. Νοστιμότατη και ότι πρέπει για το καλοκαίρι, δοκιμάστε την! O Μαϊντανός είναι κορυφαία τροφή Μαγειρικής Οικονομίας. Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό σε πολύ οικονομική τιμή, με
μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τον βρίσκουμε όλο το
χρόνο και μπορούμε εύκολα να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρες, ακόμα και
στο μπαλκόνι διαμερίσματος. Μια μεγάλη μαϊντανοσαλάτα με κρεμμύδι,
λεμόνι και λάδι μπορεί να μπει στη διατροφή μας και να μας γλιτώσει από
ακριβές σαλάτες, ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής αλλά και ιατρικές
επισκέψεις!
Πως καλλιεργείται λοιπόν. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι είναι ένα βότανο
που απαιτεί υπομονή. Από την ώρα που θα φυτέψετε τους σπόρους, θα
χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βλασταίνουν. Θα
χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2 με 3 μήνες μέχρι να μπορέσετε να
δοκιμάσετε το μαϊντανό σας.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους μαϊντανού στις γλάστρες σας από νωρίς την
Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα.
Ποτίστε αμέσως. Θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα στη γλάστρα υγρό, αλλά
όχι μουσκεμένο. Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας δεν
είναι βουλωμένες.
Αν όταν φυτέψετε τους σπόρους Μαϊντανού κάνει ακόμη κρύο, θα πρέπει να μεταφέρετε τις γλάστρες μέσα στο σπίτι και να τις βάλετε δίπλα στο παράθυρο. Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το Μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος για λίγες ώρες την ημέρα.
Αν και ο Μαϊντανός είναι διετές φυτό, σπάνια επιζεί του δεύτερου
έτους λόγω της συγκομιδής. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί το δεύτερο έτος το
φυτό δεν έχει την ίδια απόδοση και ποιότητα. Πηγή: www.fytokomia.gr
Via
from adieXodos.gr http://ift.tt/2mI9tAK
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου