Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αρνάκι φρικασέ με μαρούλι αυγολέμονο

Ένα νόστιμο παραδοσιακό φαγητό.

Μια συνταγή για το πατροπαράδοτο φρικασέ. Η συνταγή είναι μόνο με μαρούλια, φυσικά μπορείτε να προσθέσετε μυρώνια, καυκαλήθρες ή αντίδια για πιο πλούσια και μυρωδάτη γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.


Υλικά 1 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο

4 μεγάλα μαρούλια 10 φρέσκα κρεμμυδάκια 3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 1 κ.σ.

αλεύρι αλάτι πιπέρι Για το αυγολέμονο 3 αυγά

χυμό από 2 λεμόνια [*] ζωμός από το φαγητό 1 κ.γ. κορν φλάουερ [προαιρετικά] Εκτέλεση

1. Κόβετε σε μερίδες το αρνάκι, το πλένετε καλά και το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει καλά. Τρίβετε το ξερό κρεμμύδι. Πλένετε καλά και κόβετε σε ροδελίτσες τα φρέσκα κρεμμυδάκια, πλένετε και ψιλοκόβετε τον άνηθο και το μαϊντανό και τα αφήνετε

να στραγγίζουν σε απορροφητικό χαρτί. 2. Πλένετε και χοντροκόβετε τα μαρούλια, τα “ζεματάτε” για 2 λεπτά σε κοχλαστό νερό και τα σουρώνετε. Αφήστε τα στην άκρη. 3. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε καλά από όλες τις πλευρές το κρέας. Το βγάζετε σε πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό. Στο ίδιο λάδι βάζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τριμμένο ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά. 4. Ξαναβάζετε μέσα το σοταρισμένο κρέας, πασπαλίζετε παντού με το αλεύρι, ανακατεύετε, προσθέτετε 1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό [να σκεπάζεται με νερό το φαγητό] σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει, σε μέτρια θερμοκρασία, για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας. [Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού άν χρειαστεί] 5. Μόλις μαλακώσει το κρέας προσθέτετε τα μαρούλια,το μισό άνηθο και το μισό μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε να σκεπαστούν τα μαρούλια με το ζωμό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτετε τον υπόλοιπο άνηθο και μαϊντανό και βράζετε για 10- 15 περίπου λεπτά ακόμα.

6. Για πλούσιο αυγολέμονο με μαρέγκα : Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά ετοιμάζετε το αυγολέμονο. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και κτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πηχτή μαρέγκα. Ενώνετε τους κρόκους με τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν. 7. Ρίχνετε μέσα στο μπολ το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και εναλλάξ με ζουμί από τη κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα αδειάζετε το αβγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα. Κρατώντας τη από τη δύο χερούλια την αναδεύετε την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ σας είναι έτοιμο. 8. Για ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με κρόκους: Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους μαζί με 1 κ.γ. κορν φλάουερ διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Κατόπιν συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε το χυμό των λεμονιών εναλλάξ με το ζουμί από το φαγητό, μέχρι να γίνει το αυγολέμονο αρκετά χλιαρό. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα και τη κουνάτε αμέσως με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κόψει το αυγό και να μην κολλήσει το φαγητό. Αυξομειώστε τη ποσότητα του λεμονιού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης αυξήστε τη ποσότητα του κορν φλάουερ άν έχει μείνει αρκετό νερό στο φαγητό σας.

sintayes

Via

www.adieXodos.gr




from adieXodos.gr http://ift.tt/2pT70Di
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου